ЮЗДП ще построи 12-километров горски път в Пирин
ЮЗДП ще построи 12-километров горски път в Пирин / Снимка: Дарик, архив
ЮЗДП ще построи 12-километров горски път в Пирин планина. Горското автомобилно трасе „Гарваница-Равнелак” ще минава през планински и стръмни склонове с наклони над 70%. Стойността му е 4,3 милиона лева, които са осигурени от фонд „Инвестиции в горите” на Югозападното държавно предприятие. Средната надморска височина на обекта е 1283 метра.

Новият горски път ще улесни изпълнението на заложените лесовъдски и ловностопански дейности на държавното предприятие. Ще се помогне за усвояване на дървесината и осигуряване на по-равномерно ползване, а също така ще се ползва при горски пожари и други природни бедствия. Ще бъде подобрен достъпът до гората и противодействието на бракониерите в нея.

Това е поредната инвестиция на ЮЗДП в горски пътища. Миналата година са направени 57, за тази година са предвидени още 50. През 2016 г. са ремонтирани и 100 км съществуващи пътища.

Преди дни директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов преряза лентата на нов стоманенобетонен мост над река Пиринска Бистрица над село Пирин. През съоръжението минава горският път „Гинчин мост-Ливадите”, то бе построено на мястото на разрушения през 2015 г. мост от придошлите води на реката.