Искат премахване на ромския квартал Кремиковци
Искат премахване на ромския квартал Кремиковци / снимка бгнес
Искат премахване на ромския квартал "Кремиковци"
80007
Искат премахване на ромския квартал "Кремиковци"
  • Искат премахване на ромския квартал "Кремиковци"

Близо 400 души от района на Гърмен и съседните населени места блокираха пътя при разклона за селата Огняново и Ковачевица, информира кметът Минка Капитанова.

"Протестиращите настояват за незабавно събаряне на незаконните колиби в квартала извън регулация, който местните наричат "Кремиковци". Тези постройки са 138. Има обаче проблем със събарянето, трябва да се приложат нормативни промени. Искаме съдействието на ДНСК. По закон, всяко жилище, което е единствено, не може да бъде премахнато, а трябва да се подсигурят на живеещите в тях общински жилища. Ние в Гърмен не разполагаме с такива. В същото време хората от протеста казват - ромите да си наемат квартири или да се изселят. Ситуацията е много деликатна", коментира в интервю за Дарик радио Минка Капитанова.

"По официална регистрация ромите в квартала са 769. Реално обаче не можем да кажем колко са, защото непрекъснато има прииждащи. Някои от заселниците са от Пещера, велинград, Петрич и от други райони", каза кметът на Гърмен.

Очаква се блокада на пътя да има и в понеделник. Кметът Капитанова е сезирала полицейската дирекция в Благоевград и полицията в Гоце Делчев. Ако началниците преценят може да се изпрати Жандармерия в района.

Чуйте още в звуковия файл