Искат контрол над заведенията за бързо хранене
Искат контрол над заведенията за бързо хранене / Община Банско - пресцентър

Ден преди официалното начало на зимния сезон в Посетителския информационен център в Банско градоначалникът Георги Икономов, заедно със  зам.-кмета Александър Мацурев и директора на Областна дирекция по безопасност на храните Стоян Мавродиев, проведоха среща с представители на бизнеса и браншовите организации в сектора на туризма на територията на общинината.

В рамките на срещата Икономов настоя за по-строг контрол над временните обекти за хранене тип „бърза храна“, както и към онези заведения, които се наемат само за сезона и създават лоша репутация на местните ресторантьори.

Кметът на зимния курорт акцентира и върху т.нар „винен“ и „гурме“ туризъм за привличане на повече туристи.

Представителите на бизнеса поискаха по-опростена система за документиране на подготовката на храна в заведенията за хранене, както и за по-лесното сертифициране на специфичните за района т.нар. „местни характерни продукти“ и „био продукти“, отгледани по природосъобразен начин. Идеята бе подкрепена от кмета Икономов.

По време на срещата стана ясно още, че съгласно приетата директива от Европейския парламент, през следващата година предстои да бъде въведено задължението на заведенията за хранене да включат в своите менюта и информация за калоричността на предлаганите ястия.