/ Маргарита Петкова
Продължава седмицата, изпълнена с интересни срещи и дейности на младите хора от четири страни в Гоце Делчев под мотото „Културата среща науката“ . В деня под знака на водата, екипите от България, Белгия, Италия и Полша посетиха фирма за бутилиране на вода в село Баничан, където се запознаха с производствения процес за добиване и бутилиране на натурална минерална вода, известна с превъзходните си вкусови качества.

Интересни срещи на млади хора от България, Белгия, Италия и Полша из Неврокопско
Снимка: Маргарита Петкова

Много любопитно за младите хора бе наблюдението на извора и използването на най-съвременни технологии за деминерализацията на водата. Обиколката им продължи към село Огняново – популярна туристическа дестинация заради изобилието от минерални извори с топла вода. Там групата събра проби от тази вода и карбонатни минерали, които след това бяха обект на изследване в лабораторията по химия на ПМГ „Яне Сандански“.

Интересни срещи на млади хора от България, Белгия, Италия и Полша из Неврокопско
Снимка: Маргарита Петкова

Гостите бяха впечатлени от Обърнатата къща и хотелски комплекс близо до нея, където в деня, посветен на водата, сами успяха да се докоснат до лечебната сила на тези минерални извори.

Предложеният там обяд  включваше отбрани ястия от традиционната българска кухня-– сарми, боб, лютеница и други. Момчетата и момичетата от чужбина останаха изненадани от богатството от вкусове, текстури и аромати на българските ястия.

Денят продължи с научна дейност – изследване на пробите от водата и карбонатните минерали, като учениците направиха химичен анализ на минералната вода и качествени реакции за доказване на катиони и аниони.

Интересни срещи на млади хора от България, Белгия, Италия и Полша из Неврокопско
Снимка: Маргарита Петкова

Дневната програма приключи с посещение на Общинския исторически музей – Гоце Делчев. Това бе една вълнуваща разходка сред културата и историята на Неврокопския край. Там гостите се  запознаха се с етнографията, облеклото и занаятите в тази част от  България още от римско време до съвременността.

На следващия ден гостите от Белгия, Италия и Полша заедно с българския екип от ПМГ „Яне Сандански“ продължиха дейностите по международния проект, като посетиха приюта за магарета край село Баничан. 

Чуждестранните гости останаха впечатлени от посрещането на баничанските баби – с емоционално изпълнение на гайда, с пита и сол и с топла баница. Разходката продължи с посещение на ферма за щрауси в село Копривлен.

В следобедните часове се проведоха научни занимания в кабинета по химия. Екипите експериментатори изследваха химичния състав на кръвта, взета от животните, за да открият наличието на белтък и хемоглобин.

На финал те се срещнаха с учениците от ПМГ, участници в проекта „Училище посланик на Европейския парламент“, и обмениха опит и знания с две, изготвени от младшите посланици, игри - „Стани богат“ и Kahoot.