Идва студен фронт, но остава слънчево
Идва студен фронт, но остава слънчево / netinfo

През страната ще премине студен атмосферен фронт, но през по-голямата част от деня и над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. Около обяд от северозапад ще започне временно увеличение на облачността, което през нощта ще достигне и най-източните райони.

На места ще превали краткотраен дъжд. В отделни райони и ще прегърми. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен, а в Източните Родопи временно и силен юг-югозападен вятър, но в следобедните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад и временно ще се усили, най-късно в Източна България.

Жълт код е обявен в неделя за Кърджалийска област една област, съобщиха от НИМХ. Там ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър с пориви до 20-22 м/сек. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

В страната максималните температури ще варират между 24 и 29°, в София - 24°.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за май - през деня без съществена промяна.

Над планините ще духа силен до бурен югозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността също временно ще се увеличи и ще превали дъжд, по най-високите върхове сняг. Възможно е и да прегърми. Максималната температура на 1200 м ще достигне до 15°, на 2000 м - около 8°.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър, който през нощта ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще варират от 22-23° по носовете до 28-29° в заливите. Температурата на морската вода е 14°-15° по най-северното крайбрежие и около 20° в останалата част. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.