Хаджигаев подписа меморандум за бизнес с Китай
Хаджигаев подписа меморандум за бизнес с Китай / netinfo
Костадин Хаджигаев
56581
Костадин Хаджигаев
  • Костадин Хаджигаев

Областна администрация - Благоевград е пред активни партньорски отношения с Китайската провинция Дзилин.

Меморандум за сътрудничество в различни области от индустрията и икономическия живот подписаха областният управител Костадин Хаджигаев и китайският му колега Ванг Рулин.

9-членната българска делегация, водена от Хаджигаев и заместника му Георги Баханов, бе част от международен Евро-Китайски биснес форум. За трета поредна година се включиха представители на 20 държави, сред които Германия, Испания, Франция, Полша, Естония, Унгария, Дания, Белгия, Холандия, Люксембург, Гърция, Словакия, Хърватска. Форумът е част от Североизточното Експо на Азия, каза на пресконференция днес Костадин Хаджигаев.

"Участваха 200 китайски фирми и 100 европейски компании. От името на българската държава подписахме меморандум за тясно сътрудничество между Провинция Дзилин и Благоевградска област. В рамките на изпълнение на постигнатите договорености предстои създаване на работни групи от двете страни за развитие на съвместен бизнес в сферата на туризма, леката промишленост, технологиите и хранителната индустрия. Работата започва в периода април-май", заяви областният управител Хаджигаев.

Хаджигаев не скри задоволството си от визитата в многомилионен Китай, от доброто посрещане на делегацията ни там и от достиженията във  всички области на икономиката и социалния живот в комунистическата държавата.

"По време на една от проведените срещи научих китайската поговорка "Вместо да се страхуваш от тъмнината, запали свещ". Имахме среща и с партийни ръководители в Дзилин, даже ми предложиха пост в управляващата партия, след като изтече мандатът ми на областен управител. Имах възможност да разговарям лично с бившия президент на Хърватия Стипе Месич, с когото обсъдихме евентуални партньорства в туризма и културно-образователния обмен", изтъкна Хаджигаев.

По време на заседание на МС благоевградският областен управител ще даде пълен отчет за постигнатите партньорски договорки пред вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Още от впечатленията на Костадин Хаджигаев чуйте в звуковия файл