Гроздоберът в Марикостиново бави строителството на лот 4 от АМ Струма
Гроздоберът в Марикостиново бави строителството на лот 4 от АМ Струма / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова, архив

Строителните работи в участъка на лот  4 на АМ „Струма“, включващ отчуждените лозови масиви в землището на с. Марикостиново, няма да започнат преди стопаните да приберат реколтата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". За изграждането на лот 4 от АМ „Струма” правителството отчужди имоти и части от имоти, които се намират в землищата на селата Ново Делчево и Левуново, община Сандански, и на с. Марикостиново, община Петрич. Дължината на лот 4 е 15 км, а срокът за изпълнение - 23 месеца. Договорът за строителство бе подписан на 19 март. Стойността му е 55 980 000 лева.

Изпълнител е гръцката фирма "Актор" АД. Трасето на лот 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени пет надлеза, пет подлеза и два жп подлеза на жп линия София-Кулата. Ще бъдат изградени и седем моста. Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места.

Общата дължина на магистрала "Струма" - от Даскалово до гръцката граница - е 150 км. Трасето е част от европейския транспортен коридор №4 и от Трансевропейската автомагистрала "Север - Юг". По нея се осъществява и пътният трафик за Гърция.