Гошев се оттегля с кърваво писмо
Гошев се оттегля с кърваво писмо / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Областният председател на БСП в Благоевградско Юлиян Гошев депозира оставка от поста.

Той поема цялата отговорност за неуспешното представяне на червената коалиция на парламентарните избори.

Юлиян Гошев обяви публично намерението си и направи пред медиите пълен анализ на ситуацията в партията.

" За БСП тези избори са тежка загуба. Ще бъдем в новия парламент вероятно само с един представител - Кристиан Вигенин. Така беше и в 41-то Народно събрание. Имаме 13 000 гласа по-малко от предишните парламентарни избори, но тогава имахме трима депутати от района. Аз, като председател на БСП, поемам цялата отговорност за този резултат. Дали това означава оставка - да, до Коледа ще има нов председател на Областния съвет на партията", изтъкна в отворено писмо Юлиян Гошев. 

"Причините за лошото представяне на вота са преди всичко вътрешно-партийни. Членският състав намалява и застарява. По неофициални данни социалистите са намалели от 1100 на 700 в последните две години. Плановете ни за прием на нови в партията останаха на хартия. В Гърмен на тези избори за нас гласуваха 350- 400 души, а по отчет водим 460 активисти, което означава кухи организации. В Якоруда, Струмяни, организациите наброяват до 100 наши членове", разкри Юлиян Гошев.

"Уместно е да добавя и един детайл, свързан с подреждането на листата за изминалите избори за НС. Не става дума за водача. Най-малко Кристиан Вигенин е виновен. По-скоро представителите на общинските структури демонстрираха отношения, които излъчваха негативни сигнали към избирателите, надделяха местническите интереси, загуби се екипността. Наложи се от "Позитано" да вземат решения, които са в прерогативите на Областния съвет, което се отрази на авторитета на БСП в Благоевград", коментира в писмото си Гошев.  

"БСП трябва да направи всичко възможно за поставянето на ДПС извън властта поне за един мандат. Така ще се разграничим от тях и ще върнем достойнството си, което беше силно накърнено в последните години от неясното ни партньорство. Трябва да разрешим и проблемите си в партийните структури в региона", категоричен е Юлиян Гошев.