Емил Костадинов отчете работата си в 42-рото НС
Емил Костадинов отчете работата си в 42-рото НС / Дарик - Благоевград, архив
Емил Костадинов отчете работата си в 42-рото НС
74275
Емил Костадинов отчете работата си в 42-рото НС
  • Емил Костадинов отчете работата си в 42-рото НС

През цялото време като депутат в 42-то НС имах и отстоявах самостоятелна и неповлияна позиция. Така доскорошният депутат Емил Костадинов обобщи накратко работата си в парламента.

По думите му, като народен представител, той е работил в интересите на политиката на своята партия и гражданите на Р България. "Не съм спестил по нито един повод различното си или особено мнение, когато съм считал, че се предлагат или се осъществяват решения, несъобразени с обществения интерес", каза Костадинов.

Сред дадените от него примери за това са официалната му позиция относно посочването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, критика относно липсата на принципно споразумение с ДПС, както и такива свързани с кадровата политика и областни управители, в частност и с губернатора на Благоевград Муса Палев.

В рамките на отчета си пред медиите, Костадинов назова и внесените законопроекти, изготвени с негово участие.  Сред тях са Изборният кодекс, ЗИД на Закона за кадастъра и имотния регистър, ЗИД на Закона за геодезията и картографията, ЗИД на Закона за устройство на територията, ЗИД на Закон за Селскостопанската академия, както и ЗИД на търговския закон.

"Имам пряк и решаващ принос, след 4 години нулево финансиране от държавния бюджет, през 2014г. да бъде осигурено финансиране за частично финансово подпомагане на общините при изработване на задание, а лед това и при самото изработване на Общи устройствени планове на общини. От общо 40 общини от страната, такова подпомагане получават общините Кресна, Струмяни, Симитли, Белица и Сатовча от нашата област. Имам пряк и решаващ принос, след 4 години нулево финансиране от държавния бюджет, през 2014г. да бъде осигурено финансиране за изработване на кадастрални карти на землища на населени места и на урбанизирани територии", заяви още бившият депутат от КБ.

Той подчерта, че пряко е участвал в разработването на идеята за подпомагане на регионите чрез Публичната инвестиционна програма. "Допълнително през 2014г. бяха одобрени средства за капиталови разходи за общините от централния бюджет, както и средства по Оперативна програма Региони в растеж, Оперативна програма Околна среда, Програмата за развитие на селските райони и ПУДООС. Общият размер на осигурените средства за областта по тези инструменти възлиза на 74 596 478лв", каза Костадинов. В тази връзка той поясни, че това са средства за водопроводи и канализации, питейни резервоари, асфалтиране на улици, изграждане на спортни площадки, ремонтни дейности за подобряване на материалната база на училищата, ремонти на пътища, модернизация на здравни заведения, подпомагане на народните читалища за ремонтни дейности, ремонти на православни храмове.

По време на пресконференцията Костадинов коментира и извеждането му състава на Изпълнителното бюро на НС на БСП. "Приемам този факт абсолютно спокойно и със съзнание за свършена работа. Това не е професия и аз не съм гледал на тази си позиция като такава", каза Е. Костдинов.

Той заяви, че ще продължи да работи за развитието и успеха на БСП. Бившият депутат коментира и новия лидер на червените Михаил Миков, като изрази надежда, че именно той ще успее да мобилизира и фокусира необходимата енергия, която на 5-и октомври да направи социалистическата пария незаобиколима сила за провеждане на политиката в следващия период.

Относно престоящото редене на листите. Костадинов заяви: "В тях трябва да бъдат хора, които категорично и ярко отстояват интересите на хората. Хора, безспорни експерти и такива, които не са подвластни на каквито и да е външни и вътрешни влияния".

В звуковия файл: Емил Костадинов