Две двойки лебеди от Холандия плуват в езерото в парка на Сандански
Две двойки лебеди от Холандия плуват в езерото в парка на Сандански / пресцентър

Две двойки лебеди от Холандия бяха доведени в парка на Сандански. Идеята е на кмета на Сандански Андон Тотев, който изрази надеждата си, че прекрасните животни ще бъдат пазени и обичани, както от гражданите така и от гостите на града. Двойката пернати са от Холандия с паспорт и гривна на плавниците си и на възраст една година. Пътят на лебедите от Холандия до Русе се осъществява с транспортна фирма, а от Русе до Сандански се транспортират от семейство от Сандански.

Лебедите са студенолюбиви и при настъпване на зимния сезон и евентуално замръзване на езерото е необходимо разбиване на леда, за да не се нарушава движението им. Хранят се с комбиниран фураж и хляб.  Птиците, въпреки че са двойки не могат да се размножават, тъй като по природа са диви, а отглеждани от хора се превръщат в питомни и не могат да снасят яйца. Ветеринар сподели, че е напълно възможно ако над езерото прелети ято диви лебеди да се ориентира по звука и да намери двойките и дори да се заселят при тях.
Вероятност лебедите да отлетят и избягат няма, тъй като при тяхното отглеждане е отстранен хрущял и не могат да летят.

С новия ремонт на езерото лебедите, които вече плуват във водите му паркът в Сандански се превръща в притегателно място за граждани и гости на града, като в най-скоро време се очаква и официалното откриване на новите детски площадки в района на осъществения вече проект „Корекция на река Сандански Бистрица”.