ДНСК се произнася за незаконните постройки в Гърмен днес
ДНСК се произнася за незаконните постройки в Гърмен днес / БГНЕС
ДНСК се произнася за незконните постройки в Гърмен днес
80021
ДНСК се произнася за незконните постройки в Гърмен днес
  • ДНСК се произнася за незконните постройки в Гърмен днес

Този следобед се очаква становище на ДНСК относно незаконните постройки в квартал "Кремиковци" в село Марчево, община Гърмен.

Това стана ясно след проведена работна среща между областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на общината Минка Капитанова.

"Възложени са задачи на отговорните институции, така че да постъпят законосъобразни становища за решенията, които трябва да бъдат взети предвид проблема в Гърмен", каза областният управител Бисер Михайлов.

По думите на кмета на общината Минка Капитанова предстои да бъде направен оглед на постройките, които трябва да бъдат премахнати и да се оцени стойността на действията на фирмата-изпълнител. Тя призна, че проблемът в общината датира от години.

"Имало е становище на ДНСК. Вече е изтекъл срока за доброволно събаряне на постройките. Служители на дирекцията ще трябва отново да направят оглед на място, да се съставят актове, след което ще трябва да изчакаме законовия срок, в който хората могат да обжалват процедурата", каза Минка Капитанова.

"Земите, които са били частна собственост и са били даден на общината, са възстановени. Хората от село Марчево са обжалвали това в продължение на години, но не са получили адекватен отговор. Смятам, че кметът преди мен е тръгнал в погрешна посока. Ако се е започнало събарянето на незаконните постройки, още  когато е трябвало, този проблем нямаше да бъде толкова сериозен сега", категорична е Капитанова.

По официални данни в квартал "Кремиковци" има 129 незаконни постройки. Днес пред общината в Гърмен се проведе пореден протест на жители, които настояват къщите в ромския квартал да бъдат премахнати.

Напрежението между враждуващите групи ескалира преди дни, заради висока музика, пусната от група роми. При сблъсъците бяха ранени четирима души, а осем са отведени в ареста.