Депата за неопасни отпадъци в община Белица и Разлог не са закрити и рекултивирани в срок
Депата за неопасни отпадъци в община Белица и Разлог не са закрити и рекултивирани в срок / netinfo
Депата за неопасни отпадъци в община Белица и Разлог не са закрити и рекултивирани в срок. Това констатираха експертите на РИОСВ при проверки за установяване евентуалните източници на замърсяване на водите на река Места.

Не е извършена техническа и биологична рекултивация на депото в местността „Валгата” край Белица, като сроковете за тези дейности са изтекли съответно през декември 2006г. и през май 2007 г. Мерките са били заложени в План за привеждане на депото в съответствие с екоизисквенията, утвърден от директора на РИОСВ през миналата година. За посочените нарушения на кмета на община Белица е съставен акт за административно нарушение по Закона за управление на отпадъците.

Предстои съставяне на акт и на кмета на община Разлог за това, че до момента все още не е рекултивирано старото депо на общината край бреговете на р. Седръч. Експертите са установили също значителни замърсявания на реката – приток на Места и района около нея, както и продължаващо депониране на земни маси примесени с отпадъци на старото депо в м. „Седръч”. На кмета на община Разлог са дадени предписания в най-кратък срок да организира почистването на всички терени разположени в близост до водни обекти, в т. число реките Глазне и Изток под с. Баня и при моста на р. Седръч по пътя за сега действащото депо.

Според наказателните разпоредби на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), юридически лица, които не изпълняват в срок мерките по прилагане на прана за привеждане на депата в съответствие с нормативните изисквания, се наказват с имуществена санкция от 3 500 до 10 000 лв.