Чепаринов вкара гол на Бербатов
Чепаринов вкара гол на Бербатов / снимка: община Банско

Иван Чепаринов победи Киприан Бербатов в дерби срещата от четвърти кръг на "Банско Оупън 2010". Двамата започнаха с непопулярен вариант на Сицилианска партия Найдорф, който премина в Английска атака, по известна като вариант "прасе". Чепаринов жертва фигура за две пешки и пое инициативата. Бербатов отговори с изненадваща новинка на 13 - ти ход и изгради стабилна защита. Това обаче му коства твърде много време и в последвалия цайтнот Чепаринов окончателно придоби преимущество и спечели точката.

Голямата изненада на турнира до момента е международният майстор Нанко Добрев. Той победи гросмайстор Атанасиос Мастровасилис (Гърция) и дели първото място с финалистът от световното по блиц ГМ Борис Савченко и сребърния медалист на Израел ММ Тамир Набати, всички с 4,0/4. Те са плътно следвани от група от седем шахматисти с 3,5/4, сред които ГМ Чепаринов, ГМ Петров, ГМ Георгиев, ГМ Николаидис, ГМ Григорян и ММ Перунович.

На върха при жените са ММ Силвия Колас (Франция) и българската националка ММж Адриана Николова, които също се поздравиха с успехи.

Днес са партиите от 5-ти кръг, на първа дъска се срещат лидерите ГМ Савченко и ММ Набати. ММ Нанко Добрев ще има трудната задача да играе с черните срещу ГМ Георгиев. Иван Чепаринов среща Мариан Петров, а Бербатов се изправя срещу Екатерини Павлидоу. Срещите са от 16:30 в Културния дом на Община Банско.