Близо 100 адвокати в Пиринско отказват да се явяват по наказателни дела
Близо 100 адвокати в Пиринско отказват да се явяват по наказателни дела / Дарик, архив


Близо 100 адвокати от Пиринско  се включиха в ефективните протести срещу блокирането на промените в Закона за адвокатурата, които преди година и половина бяха внесени в деловодството на Народното събрание. 
От началото на юни защитниците отказват да влизат по наказателни дела в съдебните зали на 5-те районни съдилища и окръжния съд и така блокираха десетки съдебни заседания.

"Клиентите проявяват разбиране, подкрепа получаваме и от съдиите. Нямам информация съдия да е наложил глоба на колега за това, че не се е явил по наказателно дело", коментира Иван Чолаков, председател на адвокатската колегия в Благоевград.
Днес той самият е отказал да влезе на заседание.

Протестите на колегията бяха провокирани от блокирането на Закона за адвокатурата, който още в началото на миналата година е внесен в деловодството на парламента.
Има много интереси, включително и на членовете на Висшия съдебен съвет, които пречат на осъществяването на тази част от съдебната реформа, която засяга правата и отговорностите на адвокатите, твърди председателят на регионалната колегия адвокат Чолаков. Той обясни,че протестите ще продължат.