Обувна фабрика в Благоевград спира производство
Обувна фабрика в Благоевград спира производство / Снимка: Дарик, архив
Една от знаковите в миналото обувни фабрики в Благоевград е на път да спре производство. Става въпрос за предприятието "Вихрен", което в миналото шиеше маратонки за спортния гигант Адидас.

Сега на всичките останали на работа 20 шивачки са връчени предизвестия за съкращение. Към момента са изплатени заплатите им само до декември, но работодателят е уверил, че ще изчисти дължимото към работниците до края на тази седмица, коменитра за Дарик Емануил Манолов, председател на КНСБ в Благоевград.

Обувната фабрика е основана с помощта на италиански обувен концерн през 1985 г. При започване на производството основният персонал на фабриката е обучен в Италия. 

През 1988 г. е сключен договор със световния гигант „Адидас" за изработване на спортни обувки. През този период 90% от продукцията е предназначена за пазарите на Западна Европа. Това обаче ще остане само спомен, защото съвсем скоро фабриката ще затвори врати заради фалит.

Според синдикалния лидер в Благоевград ръководството на предприятието е подало уведомление за масовото съкращение в Агенцията по труда. "Очаквам всички законови процедури да бъдат спазени. Като цяло закриването на предприятието е лош знак. В миналото тази фабрика бе знакова за областния център, сега обаче не е така. В момента се съкращават жени, които са работили над 40 години в това производство", подчерта Емануил Манолов.