Безработицата в Пиринско намалява
Безработицата в Пиринско намалява / / iStock/Getty Images
С 0.3 процентни пункта е спаднало равнището на безработица за област Благоевград към 30.04.2019 година спрямо  предходния месец март. Това сочат данните на Регионална служба по заетостта- Благоевград. Спадът  спрямо същия период на предходната 2018 година е  7.6 %.

Цифрите сочат, че най- голям спад на безработицата има  в общините Белица и Якоруда, където в минали години са отчитани над 50%. Според  данните към 30- април  равнището  на безработица в община Белица е 38.8%, а регистрираните безработни лица са 1 589, а в община Якоруда тя е 29.2%, а безработните наброяват 1 425 души. От Бюрото по труда в Разлог отчитат това на сезонната  заетост в чужбина, но споделят, че наесен след завръщането на сънародниците ни не очакват голямо увеличение на процента на безработица. За двете общини са обявени и свободни работни места за специалисти със средно образование. За Белица се търсят 50 оператори за производство на автомобилни компоненти за работа в новооткритият завод за волани, а в Якоруда обявените позиции са 28, всички за пълначи.

В Разлог и Банско  равнището на безработица е доста по- ниско. За зимния курорт тя е  6.5%, а за  Разлог- 6.9%. Броят на регистрираните безработни лица са 437 за първата и 680 за втората община. В същото време туристическият бранш изпитва глад за квалифицирани кадри и е прибягва към „внос“ на работна ръка от чужбина. Някои работодатели вече са подали искания за наемане на работници от чужбина и провеждат консултации с бюрото по труда в Разлог. Очаква се първите работници да влязат в страната в края на юни и от началото на юли да започнат работа. Най- много са обявените свободни позиции  за камериери, бармани, сервитьори и готвачи. По- голямата част от тях са обявени от хотелиери в община Разлог. Там се търсят още шивачи, общи работници в областта на строителството  и секачи.