Архивът на Пелтеков вече е в музея
Архивът на Пелтеков вече е в музея / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Архивът на Пелтеков вече е в музея
71322
Архивът на Пелтеков вече е в музея
  • Архивът на Пелтеков вече е в музея

Историческият архив, закупен неотдавна с общински средства от колекционера Александър Пелтеков, вече е в Регионалния исторически музей в Благоевград.

"Тук му е мястото, в сърцето на Пиринска Македония. Благодаря на благоевградчани за подкрепата при закупуването на архива, на общинските съветници и дори на Обществения съвет в Благоевград, членовете на който пуснаха жалби до съда и прокуратурата, отричайки автентичността и стойността на архива. По този начин те ни помогнаха да докажем, че решението ни е абсолютно прозрачно, продиктувано от отговорността ни към историята. Народ без минало е народ без бъдеще'', коментира на пресконференция в музея кметът Атанас Камбитов.

"Архивът на Александър Пелтеков е абсолютно автентичен, събиран в продължение на десетилетия, с хиляди документи на българското национално-освободително движение в Македония, множество снимки. Архивът е много богат и ценен. Историците в музея ще извлекат информация от съдържащите се в него военни и топографски карти, запазени вестници, писма и снимки, която вероятно ще се публикува в книги и статии и ще запълни бели петна, доколкото такива има, в историята на освободителните борби. Съществуваше опасност тези документи и други вещи да попаднат в Скопие, но за щастие няколко институции се намесиха и успяха да след дълги и обеждаващи разговори. Винаги в човешката история се е водела битка за архивите. Ясно е защо се прави това – всяка държава се стреми чрез документите да освети историята на важни събития, защото народната памет е относително къса", коментира професор Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей, който също бе в Благоевград днес.

"В Скопие се намират костите на Гоце Делчев и архив на ВМОРО, но при нас има още останали ценни документи от тези години. Македонците "ловуват" на наша територия и са успели да изнесат няколко архива, между които и този на ръководителя на Кресненско-Разложкото въстание. За щастие архивът на Александър Пелтеков остана при нас”, каза проф. Димитров.

В Регионалния исторически музей в Благоевград вече обработват документите в архива, който получиха миналия петък. Тъй като интересът от страна на гражданите е голям в най-скоро време ще бъде организирана изложба, с която обществеността да се запознае с безценното историческо богатство, което получи община Благоевград. Най-вероятно изложбата ще бъде направена през месец юли.