Археологически находки край Струмяни
Археологически находки край Струмяни / снимка: Darik news

Добре запазена опожарена къща от средата на 6-то хилядолетие пр. Хр. край село Струмяни беше открита от археологическата експедиция, ръководена от д-р Малгожата Гребска-Кулова- археолог в Регионален исторически музей – Благоевград. Членове на експедицията са 10 доброволци от САЩ, Канада и Белгия на възраст между 20 и 70 години и научен екип от местни и чуждестранни археолози.

Разкопките се осъществяват по проект „ Зараждането на Европа: разкопки на раннонеолитно селище Илинденци-Масовец” на Фондация „Балканско наследство”-Стара Загора и Регионален исторически музей – Благоевград. Проектът е в областта на международния културен, научен, доброволчески, образователен и експертен обмен и популяризирането на културното наследство на България Балканите. Основните цели на проекта са –  археологическо проучване на раннонеолитен обект Илинденци-Масовец, международен доброволчески обмен и полева школа в областта на археологията с участието на чуждестранни доброволци.

Проектът се реализира от 15 до 25 юни 2011 г. в село Илинденци, община Струмяни. Теренните обхождания започнаха в средата на миналата седмица, а днес вече експедицията може да се похвали с добра находка – опожарена къща от ранния неолит, с добре запазена керамика, пещ и други елементи от бита, съобщиха от РИМ-Благоевград. Опожарената къща е намерена на 2 километра от село Струмяни, в близост до село Илинденци.