Арх. Скрижовски: С 60 % са намалели загубите на вода в кв. Старо Струмско
Арх. Скрижовски: С 60 % са намалели загубите на вода в кв. Старо Струмско / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
Арх. Скрижовски: С 60 % са намалели загубите на вода в кв. "Старо Струмско"
25596
Арх. Скрижовски: С 60 % са намалели загубите на вода в кв. "Старо Струмско"
  • Арх. Скрижовски: С 60 % са намалели загубите на вода в кв. "Старо Струмско"

2 991 272  лв. е общата стойност на извършената реконструкция на ВиК мрежите в благоевградския квартал "Струмско", съобщи заместник-кметът по строителството на Община Благоевград арх. Георги Скрижовски. Строително-монтажните дейности са част от проекта "Реконструкция, модернизация и изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура за нуждите на община Благоевград - квартали "Струмско", "Грамада", "Баларбаши" и "IV микрорайон", финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г."

Проектът стартира през февруари тази година. В кв. "Старо Струмско" е реконструирана ВиК мрежата на 15 улици, а на 4 улици са изпълнени нови водопроводни и канализационни мрежи, посочи арх. Скрижовски. Той допълни, че новоизградената канализация е с дължина 5726 метра с полиетиленови тръби от Ф 315 до Ф 800, а новият водопровод е с дължина 5842 метра с полиетиленови тръби от Ф 110 до Ф 160. Проведените отчуждителни мероприятия са на стойност 738 105 лв.

Заместник-кметът подчерта, че по данни на специалисти от "ВиК" - Благоевград след изпълнението на проекта в кв. "Старо Струмско" са намалели загубите на вода с над 60 %. Преди това там канализацията е частично изграждана по стопански начин в отклонение от действащата нормативна уредба.

Още за извършените по проекта дейности в квавтала чуйте от арх. Георги Скрижовски в прикачения звуков файл