Арх. Скрижовски подписва днес договора за енергийна ефективност за 3 929 767 лв.
Арх. Скрижовски подписва днес договора за енергийна ефективност за 3 929 767 лв. / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Заместник-кметът по строителството на Община Благоевград арх. Георги Скрижовски ще подпише днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството договор за безвъзмездно финансиране с 3 929 676. 45 лв. за прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура.

Проектът, който спечели Община Благоевград, е на стойност 4 821978,40 лв. Собствените средства, които Общината ще вложи за енергийна ефективност на сградите на 8 училища и 4 детски градини, са 891 401 лв.

На сградите на включените в проекта училища и детски заведения ще бъде извършена топлоизолация на външни стени, топло и хидроизолация на покриви, газификация.

Срокът за изпълнение на всички дейности по проекта е 24 месеца след подписване на договора. Ще бъдат санирани сградите на Четвърто ОУ “Димчо Дебелянов, Пето СОУ “Георги Измирлиев”, Шесто СОУ “Иван Вазов”, Седмо СОУ “Кузма Шапкарев”, Осмо СОУ “Арсени Костенцев”, Девето ОУ “Пейо Яворов”, Единадесето ОУ “Христо Ботев”, МГ “Акад. Сергей Корольов” и ЕГ “Акад. Людмил Стоянов”.

Мерки за енергийна ефективност ще бъдат приложени и в ЦДГ № 6, ОДЗ № 2, ОДЗ № 4 и ОДЗ № 4-филиал.

Това е шестият проект за изминалите три години, с който община Благоевград печели финансиране по ОП “Регионално развитие”. С изпълнението му общият обем на средствата от европейските фондове по ОП “Регионално развитие”, привлечени от община Благоевград, ще достигне 17.5 млн. лв.

14.5 млн. лв. от европейските фондове инвестира в инфраструктура община Благоевград по спечелен проект по ОП “Околна среда” за подмяна на ВиК инфраструктурата в 4 квартала.

С пари по Оперативна програма “Регионално развитие” бе основно рехабилитиран пътя Зелен дол – Българчево, ремонтирани бяха 5 социални заведения в община Благоевград, пред завършване е нов дом за възрастни хора в сградата на бившето Х училище в Струмско, извършва се основен ремонт на Младежкия дом, започна изграждането на две нови паркови зони в кв. "Струмско". До есента на 2011 г. ще бъдат основно ремонтирани 12 ключови улици в града, подчертават от Община Благоевград.