/ БГНЕС
30-годишният Красимир Кръстев от благоевградския квартал "Еленово" извади богоявленския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица.

Преди ритуала свещеници от най-големия храм в град - "Въведение Богородично", осветиха водното естество. Близо трийсет мъже на различна възраст се потопиха в ледените води на реката, която минава през Благоевград, в очакване да "спасят" кръста.

Изваждането на богоявленския кръст от водата беше последвано от радостни възгласи от събралите се хора, които очакваха на брега да се докоснат до него. Красимир Кръстев разказа след ритуала, че от няколко години на Йордановден влиза във водите на реката, но за пръв път успява да извади богоявленския кръст. Сподели, че го прави за здраве и това е, което пожелава на всички.

На днешния празник по традиция бяха осветени бойните знамена на Трето бригадно командване - Благоевград. В ритуала участваха военни от формированието в Благоевград, а събитието беше уважено от кмета на общината Илко Стоянов, представители на общинската и областната власт и много граждани.
БТА