/ Dariknews.bg,архив
В 23 населени места в Бургаско ще се проведе втори тур за избор на кметове и кметове на кметства. Сред тях са и пет общински центъра – Карнобат, Средец, Созопол, Приморско и Сунгурларе.
В три села в община Бургас ще се гласува отново идната неделя. Това са: Твърдица, Равнец и Маринка. В Твърдица на балотаж отиват кандидатите на СДС и Местна коалиция „Ние гражданите“ – Сотир Йовчев и Кирилка Николова. Любомир Узунов от ГЕРБ отива на балотаж срещу Веселина Маринова от БСП за България в Маринка. На втори тур ще бъде избран и кметът на Равнец. Там ще гласуват отново за Костадин Георгиев от ГЕРБ и Христо Колев от БСП.

Втори изборен ден ще имат и в айтоското село Карагеоргиево. За кметското място там се борят Зюмбюл Ахмед от ДПС и Метин Латифов от ГЕРБ.

Балотаж ще има и в Карнобат – там кандидатите за кмет са независимият Георги Димитров и Тодор Байчев от БСП. Нови избори в неделя ще има и в карнобатското село Невестино, където в битка за кметския стол влизат Красимир Лазаров от Движението за права и свободи и Дянко Ненчев от БСП за България.

И в малкотърновското село Звездец не успяха да прескочат 50-те процента одобрение, което означа, че на балотаж отиват Пламен Градев от ГЕРБ и Стоян Петков от Възраждане.
Жителите на три села в община Несебър ще трябва да отидат до урните и тази неделя. Избори ще има в Кошарица с кандидатите на ПП „Море“ и ГЕРБ Павел Павлов и Валентин Станчев, в Оризаре с кандидатите на БСП и Български социалдемократи Черню Пенчев и Васил Василев и в Тънково с кандидатите на БСП и ПП „Море“ Христо Николов и Златин Георгиев.

Балотажи ще има и в Поморийско, след като в Гълъбец и Порой не успяха да си изберат кметове. Георги Атанасов Вълков от ПП ГЕРБ и Тодорка Николова Липчева от БСП се явяват на втори тур в Гълъбец. А кандидатите за кмет в Порой са Фатме Смаил от ДПС срещу Исмаил Али от ГЕРБ.

Приморско ще гласува пак в неделя. Досегашният кмет на морската община Димитър Германов от ГЕРБ не успя да прескочи 50-те процента и отива на балотаж срещу Стоян Василев от Местна коалиция Мир. Изборните урни ще се използват отново и в Китен където Катя Вълчева, отново от Местна коалиция Мир излиза за втори тур срещу кандидата на ГЕРБ Николай Марков.

И в Сунгурларе нямаше категорична победа. За нови избори там се стягат Хатидже Георгиева от ДПС и Георги Кенов от ГЕРБ. Гореща изборна неделя се очертава и в Созопол, след като нито един от кандидатите там не прескочи 50-те процента. Там вече чакат новите бюлетини с кандидатите на БСП и ГЕРБ – Тихомир Янакиев и Красимира Германова.

Избори ще има само в едно село в община Руен – Люляково. Там ще гласуват за Хазим Хюсеин от ДПС и Добрин Стоянов, издигнат от ИК Добрин Стоянов.

Кмет не успяха да си изберат и в Средец. Досегашният кмет Иван Жабов от ГЕРБ отива на втори тур за изборна победа срещу кандидатът на СДС Живко Гърков.

И още:
Атия - Ренета Стоева от ПП ГЕРБ отива на балотаж срещу Румен Димитров от БСП. И двамата получиха идентични резултатите – 45.42%

Крушевец - Милка Стамболиева от БСП отива на балотаж срещу Милчо Иванов от ДПС

Черноморец – досегашният кмет Добри Добрев от ГЕРБ отива на балотаж срещу Росен Деспов от БСП.

Дебелт - Ангел Ников от Местна коалиция БСП за България (БСП за България,Възраждане) и Иванка Ангелова от НФСБ ще чакат нови резултатите на балотаж в неделя.
Драчево - Яни Петров от Местна коалиция БСП за България (БСП за България,Възраждане) отива на балотаж срещу Тодор Атанасов от ГЕРБ.