/ iStock/Getty Images
Напусна ни Почетният гражданин на Смолян Никола Дамянов-известен историк, археолог, университетски преподавател, научен издател и дългогодишен директор на музея в Смолян, съобщават от пресцентъра на община Смолян.

Дамянов е роден на 6 май 1936 година в Девин.

Неговата работа е високо оценена, поради което той е определен за регионален координатор на Националната комплексна научно-изследователска програма „Родопи” (1979 г.). В продължение на 10 години са обходени землищата проведени са стотици експедиции и археологически разкопки, обогатяват се фондовете на музея с нови 10 хил. музейни ценности, които със своите научни и художествени достойнства, защитават областната специфика на музея.

Смолян се сбогува с Христина Лютова

Тази мащабна научноизследователска работа на ОИМ – Смолян довежда до създаване на музеите в Мадан и Чепеларе, до откриване и официално регистриране в Министерство на културата на 14 музейни сбирки в градовете и в селата на областта.

Никола Дамянов има личен принос в научноизследователската и експозиционната работа. Регистрирал е 180 антични и средновековни некропола (стари гробища), 34 от които е проучил при редовни и спасителни археологически разкопки. За първи път в археологическата наука открива в късно-средновековните некрополи веществени свидетелства за феномена криптохристиянство.

Организира и провежда в Смолян симпозиум с международно участие.

За заслугите му „в развитието на музейното дело в България” Никола Дамянов е първият и все още единствен в страната музеен работник, награден с отличието „Златен век“.
 
 
Информационна агенция Фокус