/ IStock
Мечки тормозят с нападения над животни жителите на селата от Горното поречие на река Арда, дори се разхождат в центъра на населените места, разказва кметът на село Могилица Милко Кисьов.

По думите му, хората са изплашени, не знаят откъде ще излязат мечки, защото може да ги видят и през деня, а най-вече през нощта. Животните са забелязани в център на Могилица, в  Арда е вилняла в стопанството на Хари Тютюнаров, където е умъртвила две овце. Преди два дни на негов съсед също са умъртвени две животни. В Буката също имаше жертви, в Горна Арда, в Черешово и Потока.

Мечките в района сигурно са над 10, не се страхуват от хората и от пиратките, с които ги плашат.

Отстреляха проблемна мечка край Триград

Искаме да бъде остреляна мечката. Не знам защо трябва да се чака да стане беля, за да се вземат мерки. Трябва да се регулира популацията на мечките – не може толкова мечки да има на толкова малка територия. По фотокапани и ловните дружинки се вижда, че са над 10, всяка година раждат по две или три и се размножават. Старите мечки учат малките да ходят в селата и те дори нямат страх. Нямаме против животните, но не им е мястото в населените места.

Който иска да си гледа мечки да си определи един район, да го загради и да си ги гледа, а хората не са ли важни? За хората нищо, а за мечките се дават много пари“, отбеляза кметът.

Той изрази надежда проблемът да се реши по-скоро и да не стане инцидент с хората.
 
Информационна агенция Фокус