/ iStock/Getty Images
Тя причинила множество вреди
Проблемна мечка, причинила множество щети, е отстреляна край родопското село Триград, съобщи инж. Захарина Бакларева – директор на горското стопанство в селото. По думите й, през последните няколко години около Триград тя е направила доста пакости, както върху домашни животни, така и върху пчелини, разхождала се из селото.

Още в началото на годината е поискано разрешително за отстрел и то било получено по законоустановения ред от Министерството на земеделието, храните и горите. Разрешителното е от 30 март и е валидно до 31 декември, но с условие, отстреляната мечка да бъде мъжка.

От получаването на разрешителното, заради щетите, които са регистрирани през април е било издадено разрешително за индивидуален лов, но не са успели да отстрелят мечката тогава. За момент щетите спрели, но в рамките само на месец септември тя е причинила доста пакости.

12 са нападенията на мечки в Смолянско през април

„Само за една седмица има над 7 щети на пострадали животни и пчелини и това ме накара да възложа на един от моите служители на когото съм издала съгласно процедурата на закона разрешително за индивидуален лов. Така в петък, на 24 септември при издирване на животното то бе отстреляно. При огледа на трупа на животното се установи, че щетите са нанесени именно от тази мечка. Мечката е причакана до пчелин, на който е ходила и е правила щети. По огледа се установява, че е доста възрастна на около 15 години, независимо, че тежи малко килограми, но зъбите й бяха почти износени като на възрастно животно“, обясни инж. Бакларева.

Тя изрази надежда, след извършения отстрел да спрат щетите в землището на село Триград и хората да се успокоят. „Статутът за отстрелване на кафява мечка е със строг режим и това се прави само по изключения. За нас е важен човешкия живот, с приоритет е неговото опазване. В случая просто нямахме друг избор.

Остреляната мечка се е разхождала посред бял ден в новия квартал на Триград и самите хората започнаха да искат нашата намеса от гледна точка на това, че са притеснени за живота си“, разказа инж. Бакларева.

Мечките в района на село Триград не са малко. В района на село Кестен преди две седмици се констатира наличието на две мъжки мечки и там с помощта на WWF са поставени фотокапани за наблюдение и улавяне с цел извеждане на поне една от мечките извън територията на стопанството. За момента там няма регистрирани щети освен психически сътресения върху хората, въпреки че мечката обикаля по обяд покрай жилищните сгради и селскостопанските постройки без изобщо да се притеснява от присъствието на хората.

Нямаме основание да се извършва отстрел, макар че сме поискали такова разрешително, с оглед на това, че за момента тя намира хранителна база къде от дърветата в селото или пък друга такава база, като фураж. Надявам се, че няма да посегне на животните. През лятото – юни или юли два коня бяха изядени там, но се надявам да няма други щети там, които да ни накарат да всече други мерки“, подчерта директорът на стопанството в село Триград.

Тя допълни, че хората са изключително стресирани в района на село Кестен, тъй като населението там е предимно възрастно.
 
Информационна агенция Фокус