Застрашен вид риба ражда след непорочно зачатие
Застрашен вид риба ражда след непорочно зачатие / снимка: Guliver/Getty Images

Учени са документирали във Флорида, САЩ, няколко раждания след непорочно зачатие - възпроизводство без чифтосване, при критично застрашен вид риба-трион, предаде Ройтерс. Видът е на ръба на изчезването заради прекомерен риболов и унищожаване на хабитата.

Специалистите от университета "Стоуни Брук" съобщават, че за пръв път феноменът партеногенеза - вид безполово размножаване, е наблюдаван при гръбначно животно в естествената му среда. Учените обясняват, че някои женски прибягват до безполово размножаване, тъй като възможности за чифтосване с партньор в числено ограничената популация почти не съществуват.

"Има документирани случаи на непорочно раждане при птици, земноводни и акули в плен. Това повдига много въпроси до каква степен този начин на възпроизводство е разпространен в естествена среда", казва Андрю Фийлдс от изследователския екип.

При партеногенезата женската яйцеклетка може да се развие в зародиш, без да е оплодена от мъжка семенна клетка. При формирането на яйцеклетката клетка-предшественик се разделя на четири клетки. Една от тях става яйцеклетка, запазвайки ключови клетъчни характеристики и гелообразна цитоплазма. Останалите три съхраняват допълнителен генетичен материал. Една от тях влиза в ролята на сперматозоид и се слива с яйцеклетката. Тази "непорочно оплодена" клетка е носител на около половината от генетичното разнообразие на майката - характеристика, която позволява партеногенезата да се открива чрез генетични тестове. Представителите на застрашения вид риба-трион се раждат и живеят в речни естуари в Югозападна Флорида, преди да се преместят в крайбрежни океански хабитати.

Изследвайки размножаването при вида, авторите на настоящото проучване са открили седем екземпляра, всички от които здрави, родени чрез партеногенеза.

"Находката наистина ни изненада. Възможно е броят на рибите-трион да е толкова ограничен, че за женските да е трудно да си намерят партньор. В подобна ситуация партеногенезата е последният им шанс да предадат гените си", казва Кевин Фелдхайм от Лабораторията за молекулярна систематика и еволюция към музея "Фийлдс" в Чикаго.

Източник: БТА