телефон
телефон / Thinkstock/Getty Images
Мобилните телефони вече са навсякъде в съвременния живот. Те улесняват живота ни, но непрекъснатата им употреба може да е вредна за бебетата и малките деца, предупреди британски експерт, цитиран от в. "Мирър".

Учени доказаха, че електронните устройства карат децата да затъпяват

Мобилните телефони създават електроматнитно поле, а то се смята за канцерогенно и предразполагащо към разстройства в развитието. Бебетата и малките деца са особено чувствителни към него, защото тъканите им са различни от тези на възрастните - те имат повече вода . Затова и по-лесно поглъщат радиовълните, обясни д-р Филип Чадуик.

Опасни ли са за здравето мобилните телефони и таблетите?

От друга страна малчуганите са дребни на ръст. Така поглъщат по-малко радиовълни. Предупреждението важи "в рамките на границите на безопасността" и за телефоните, които са близо до тялото на детето, а не за базовите станции или уайфай.

Учениците ни висят по пет дни седмично в интернет

Сред изискванията за безопасност на съвременните телефони има и специално формулирани за малки деца. Много от ефектите на мобилните телефони още се изследват. Резултатите от различните трудове са противоречиви. Тъй като мобилните телефони се използват вече 30 години, според д-р Чадуик, ако имаше реална заплаха от тях за човешкото здраве, тя вече щеше да е проличала.
БТА