В САЩ глобяват Google по обвинение, че възпрепятствали разследване
В САЩ глобяват Google по обвинение, че възпрепятствали разследване / снимка: БГНЕС, архив

Интернет групата Google ще трябва да плати 25 000 долара глоба за възпрепятстване на разследване в САЩ. Става дума за събирането на данни от Google за илюстрираната с изгледи карта Стрийтвю.

„В продължение на много месеци Google възпрепятстваше и забавяше разследването на Федералната комисия по телекомуникации (ФКК), съобщи самата тя. Глобата се налага, заради „неуважаване на исканията за информация и документи”. „Ние работихме добросъвестно, за да отговорим на въпросите на ФКК по време на цялото разследване и сме щастливи, че тя констатира спазването на законите от наша страна”, реагираха от Google, по молба на АФП.

Според документа обаче заключението на комисията е, че не е сигурна дали действията на Google могат да бъдат санкционирани по време на мандата й. Казва се още, че отказът на инженер от интернет компанията да свидетелства, оставя много въпроси без отговор.

През 2010 г., Google призна, че между 2006-a и 2010-a колите, които обикаляха улиците, за да събират изгледи и пейзажи, са заснели лични данни чрез прихващане на безжичните компютърни връзки, посочва БГНЕС.  „По-голямата част от данните са фрагментарни, но в някои случаи бяха прихванати и записани адреси на електронни пощи, URL адреси и пароли”, признаха от Google, като се ангажираха да направят всичко възможно, за да избегнат повторение на инцидентите.

Google пусна колите с камери в САЩ, Канада, голяма част от Европа - Франция, Германия, Великобритания, Испания, Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Швейцария. В края на тази зима колите на Google тръгнаха на обиколки и в България.

Такива коли обикалят и в Австралия, Хонг Конг, Япония, Южна Корея, Макао, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван, Бразилия, Мексико и Южна Африка, съобщава АФП.