В очакване на първия сондаж на Марс
В очакване на първия сондаж на Марс / снимки: Reuters

Американският марсоход "Кюриосити" ще започне скоро най-важната част от мисията си след кацането - първото директно сондиране в повърхността на планетата, съобщиха от екипа на мисията, предава АФП.

В следващите дни "Кюриосити" ще пристигне на избраното предварително от учените място и в следващите две седмици ще започне сондирането, уточни Ричард Кук от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, която отговаря за мисията.

Да пробием горния слой и да вземем образци е най-деликатната цел след пристигането на марсохода на повърхността на Червената планета на 6 август 2012 година, обясни по време на пресконференция по телефона Кук. "Не е правено и няма да се изненадаме, ако не всичко мине, както е предвидено", каза той.

Събитието се очаква с нетърпение от световната общност на учените, свързани с темата.

В очакване на първия сондаж на Марс
netinfo

"Кюриосити" ще събере образци от вътрешността на скалите, за да анализира химичния и минералния състав с научните инструменти на борда, предава БГНЕС. Избраните скали са на мястото, на което камерите разкриха неочаквани геоложки характеристики, включително жилки, възли и малки камъчета, включени в пясъчника и евентуално отвори в повърхността.

Скалата, избрана за пробиване, е наречена "Джон Клайн" в памет на бившия заместник-директор на мисията "Кюриосити", починал през 2011 г., казва Ричард Кук.

Основната цел на проучванията на марсианската повърхност, които вероятно ще продължат поне две години, е да се определи дали Марс е благоприятна за живот на микроорганизми.