Учени за пръв път засякоха вторична сеизмична вълна
Учени за пръв път засякоха вторична сеизмична вълна / ThinkStock/Getty Images

Японски сеизмолози за пръв път засякоха вторична сеизмична вълна след микро-трусове, причинени от силна буря, протичаща на другия край на планетата, съобщава Франс прес.
Това откритие ще помогне на експертите по-добре да опознаят вътрешната структура на Земята и да подобрят ранното откриване на земетресенията и на бурите в океаните.

Да се предупреждава за земетресение минути преди него е възможно, но скъпо

Ураганът, който е предизвикал вторичната сеизмична вълна, известна още и като S вълна, се е стоварил върху северната част на Атлантическия океан, между Исландия и Гренландия. Той беше представен като "метеорологична бомба" и вълните толкова силно са обстрелвали океанското дъно, че са предизвикали микро-трусове. Именно те са били засечени от японските сеизмолози.

Разрушителното земетресение в Непал следва исторически модел

Екипът на Киваму Нишида и Риота Такаги използвал уреди, поставени на морското дъно, които за пръв път са засекли S вълни. Другият вид сеизмични вълни, първичните, са много по-лесни за регистриране, когато са генерирани от земни трусове или от ураганите. S вълните са значително по-бавни и се разпространяват само през скалите, но не и през течностите.

Източник: БТА