Учени стигнаха до учудващи изводи за кръводаряването
Учени стигнаха до учудващи изводи за кръводаряването / ThinkStock/Getty Images

Хората, които получават кръвопреливане от донори от женски пол или в младежка възраст от двата пола, са с по-малък шанс да оцелеят, сочат резултатите от канадско изследване, цитирани от Франс прес.

Разкриха с какво кръвта привлича вампирите

"Резултатите са учудващи", заяви ръководителят на изследването д-р Дийн Фъргюсън от болницата на Отава. „Оказва се, че ако се нуждаете от кръвопреливане, клиничните резултати могат да бъдат повлияни от възрастта или пола на донора. Изследването ни обаче е с наблюдателен характер, а това означава, че не могат да се правят окончателни заключения".

Учените установили, че за пациентите, получили кръвопреливане от жени, рискът от смърт вследствие на каквато и да било причина е увеличен с 8 на сто на получена кръвна единица в сравнение с пациенти, получили кръвопреливане от мъже. Пациент, получил 6 кръвни единици, е с 36-процентен риск от смърт една година по-късно, в случай че донорът е жена, и с 27-процентен риск от смърт, ако донорът е мъж.

Учени откриха как да променят кръвните групи

Учените констатирали сходни резултати при реципиенти, получили кръвопреливане от 17-20-годишни донори - рискът от смърт е с 8 на сто по-висок на прелята кръвна единица в сравнение с пациенти, получили кръвопреливане от 40-50-годишни донори.

"Нуждаем се от допълнителни изследвания, за да потвърдим наблюденията и да се опитаме да открием възможни биологични механизми", поясни д-р Микаел Шасе от университета Лавал в Квебек. „Възможно е съставки в кръвта на млади донори и жени да влияят върху имунната система на реципиентите".

Учените анализирали клиничните резултати на получилите кръвопреливане 30 500 пациенти в зависимост от възрастта и пола на 80 755-имата донори. Изследването е извършено в болницата на Отава между октомври 2006 г. и декември 2013 г. Средната възраст на реципиентите е 66,2 години. Здравословното им състояние било проследено средно 2,3 години. Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Internal Medicine.

Източник: БТА