Учени се сдобиха с нови данни от изследване на слънцето
Учени се сдобиха с нови данни от изследване на слънцето / снимка: БГНЕС

Изследователи от американската космическа агенция НАСА успяха да изяснят как се получават слънчевите изригвания. Това съобщи на пресконференция в главната квартира на НАСА във Вашингтон представителката на научно-изследователската лаборатория на американските военноморски сили Джудит Карпен.

“Наистина видяхме много неща за първи път, например как магнитното поле разпръсква енергия в различни части на слънцето и как това води до взривове”, каза Карпен, цитирана от БГНЕС.

Учените успяха да получат информацията с помощта на космическия апарат “Хинод”, който бе изстрелян през септември 2006 г. за изучаване на магнитното поле на слънцето. “Сега можем да създадем триизмерен модел на Слънцето с висока разделителна способност. Това няма да остави място за теории, ще имаме (научна) революция, ще се наложи да преразгледаме много теории и дори да се откажем от някои”, заяви Карпен.

По думите й освен това учените са получили потвърждение, че атмосферата на слънцето е доста по-гореща, отколкото самата повърхност, което е фундаментален астрофизичен феномен. “Все още не разбираме как по-студената повърхност загрява горещата атмосфера. Все пак получените данни най-вероятно ще ни позволят да се доберем до разкриването на механизма на загряването”, каза Карпен.