Учени разобличиха манипулиране на науката заради индустриални интереси
Учени разобличиха манипулиране на науката заради индустриални интереси / ThinkStock/Getty Images

Близо 100 европейски и американски учени разкритикуваха индустриалните интереси, които преднамерено деформират научни доказателства, за да попречат на регламентацията на ендокринните смутители, предаде Франс прес.

"Срещу проекта за подобна регламентация в ЕС се води активно борба от учени, свързани с индустриални интереси, създавайки вчепатление за липса на консенсус там, където всъщност няма противоречия в научната общност", се казва в информация, публикувана във френския в. "Монд".

Далаверите на могъщите

"Този метод за предизвикване на съмнения, свързан с преднамерено деформиране на научни доказателства, за да се създаде невярно впечатление за противоречия, редовно е използван, когато научни открития засягат индустриални интереси". Сред подписалите информацията е британският токсиколог Андреас Кортънкамп.

"Прецеденти в тютюневата индустрия, агрохимичния сектор и борбата срещу климатичното затопляне забавиха превантивни действия и имаха сериозни последствия за здравето на хората и за околната среда", се отбелязва в информацията.

"По-голямата част от учените, които са активно ангажирани с търсене на причините за увеличаването на свързаните с ендокринната система заболявания, са съгласни, че за това допринасят редица фактори, сред които химични вещества, известни като ендокринни смутители".

Източник: БТА