Учени определиха на коя възраст е най-добре жената да замрази яйцеклетки
Учени определиха на коя възраст е най-добре жената да замрази яйцеклетки / ThinkStock/Getty Images

Учени от Кливланд определиха на коя възраст е най-добре жената да замрази яйцеклетки, ако се очертава бременността й да е късна, съобщи „Интернешънъл бизнес таймс”.

Най-добър шанс за успех има при замразяване на яйцеклетките на възраст 34 години или по-рано. Ако жената изчака след това, шансовете за успешно раждане намаляват.

Технологията първоначално се е прилагала за млади жени, които трябва да се лекуват от рак. Заради все по-честото отлагане на раждането за по-късна възраст обаче започват да я използват и здрави жени.

Способността на жената да забременее започва да намалява, след като навърши 30 години. Нейната максимална плодовитост е до 34 години. След това тя намалява рязко, а с това рисковете от увреждане за детето и аборт се увеличават. Точно затова замразяването на яйцеклетки е уместно за жени, които искат да родят децата си след оптималната възраст.

Неотдавнашни изследвания показаха, че няма разлика в бременността, оплождането и евентуалните увреждания на плода между замразени и прясно взети яйцеклетки. Американското дружество по репродуктивна медицина вече не разглежда замразяването на яйцеклетки като експериментална процедура.

Първото дете от замразена яйцеклетка се роди през 1986 г. През 2013 г. с този метод от замразени донорски яйцеклетки са се родили поне 956 деца.

Източник: БТА