Техеран: МААЕ счита темата за военната ядрена програма на Иран за приключена
Техеран: МААЕ счита темата за военната ядрена програма на Иран за приключена / снимка: Guliver/Getty Images

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в доклад е потвърдила пълното сътрудничество на Иран по пътната карта от 14 юли. Това е позволило на агенцията да направи окончателното си заключение за отсъствие на възможни военни аспекти на иранската ядрена програма.

Това каза зам. министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи, коментирайки изводите на международните инспектори.

Арагчи отбеляза също, че в доклада дори не се споменава, че Иран може да се отклонява от изпълнението на своите задължения по Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Той обяви, че докладът е одобрил мирния характер на ядрената програма на Иран и така се стига до окончателното закриване на този въпрос.

Днес по-рано бе публикуван доклада на генералния секретар на МААЕ Юкия Амано с окончателна оценка на иранската ядрена дейност и той е предаден на управителния съвет на агенцията за подготовка на окончателен доклад до 15 декември.

Той ще бъде предоставен на шесторката международни посредници (петте страни постоянни членки на СС на ООН и Германия) и ще стане основа за начало на осъществяване на ядреното споразумение на Техеран и шесторката, сключено на 14 юли във Виена.

Източник: БГНЕС