Съдът на ЕС позволи блокиране на сайтове, нарушаващи авторски права
Съдът на ЕС позволи блокиране на сайтове, нарушаващи авторски права / снимка: sxc.hu
Съдът на ЕС позволи блокиране на сайтове, нарушаващи авторски права
71432
Съдът на ЕС позволи блокиране на сайтове, нарушаващи авторски права
  • Съдът на ЕС позволи блокиране на сайтове, нарушаващи авторски права

Доставчиците на интернет ще могат да бъдат задължавани да забраняват достъпа до сайтове, които не спазват закона за авторското право. С това решение излезе в четвъртък Съдът на Европейския съюз.

Забраната ще влиза в сила след разпореждане на местни европейски съдилища. Делото в Люксембург отново е на път да разпали дебата за цензурата и борбата с пиратството.

Повод за решението на Съда на Европейския съюз е конкретен казус от Австрия. Местният върховен съд е разглеждал дело срещу сайтът kinox.to, разпространяващ филми, чиито права са на компании, които не са давали съгласие за това. Двете филмови компании са искали от австрийския съд забрана, с която да се задължи местен интернет доставчик да блокира достъпа на клиентите си до уебсайта.

Според Съда на Европейския съюз европейските правила допускат чрез прието от съда разпореждане да се забранява на доставчик да предоставя на своите клиенти достъп до уебсайт, в случай, че се нарушават авторските права. Наложената забрана ще бъде прилагана след проверка от „националните органи и юрисдикции".

Решението е на път отново да разпали споровете между защитници на авторските права в интернет и опасността от налагане на цензура - затваряне на сайтове и ограничаване на достъпа до информация в мрежата, включително ще засегне и въпроса за торентите.