Стартира проект за създаване на мрежа от виртуални библиотеки
Стартира проект за създаване на мрежа от виртуални библиотеки / netinfo

Започва проект за създаване на национална мрежа от виртуални библиотеки, съобщиха от Българския виртуален университет (БВУ).

Мрежата е част от национална програма за създаване на виртуално образователно пространство. Програмата беше създадена през 2002 г. в отговор на инициативата "Електронно обучение" на ЕК, припомнят от БВУ.

В първите три етапа на изпълнението на националната програма са създадени Виртуална катедра по компютинг "Джон Атанасов, Виртуален факултет по информационни и комуникационни технологии и БВУ. Вече работи и първото самостоятелно звено на университета - виртуален инфоцентър за докторанти, в който има над 40 хил. посещения.

Целта на проекта е да се свържат във виртуална мрежа библиотеките на университетите, на колежи и на институтите на БАН, с което да се създадат предпоставки за ефективно включване на България в програмите eLEARNING и eCONTENTplus на ЕК. Изпълнител на проекта е катедрата по компютърни системи и технологии към Русенския университет.

Към момента в мрежата са включени близо половината от държавните университети в страната. Предвижда се до края на годината да бъдат обхванати и останалите.