„Союз” се скачи успешно с Международната космическа станция (СНИМКИ)
„Союз” се скачи успешно с Международната космическа станция (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Пилотираният космически кораб "Союз ТМА-17М" се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС.

Скачването с руската секция на МКС е станало в автоматичен режим. Първоначално бе съобщено, че панелът на лявата слънчева батерия на космическия кораб не се е разтворил, но това не е повлияло на скачването. Малко по-късно стана ясно, че и лявата слънчева батерия се е разтворила. Това съобщи на пресконференция на космодрума Байконур ръководителят на "Роскосмос" Игор Комаров, цитиран от ТАСС.

Союз се скачи успешно с Международната космическа станция (СНИМКИ)
netinfo

Батерията се е разтворила още преди скачването, уточни той, като поясни, че в момента на скачването с Международната космическа станция чрез средства за визуално наблюдения специалистите от "Роскосмос" са се уверили, че тя е разтворена. Според Комаров подобни ситуации, когато на пилотиран кораб не се е разтваряла една от слънчевите батерии, вече са се случвали, и че "Роскосмос" и Ракетно-космическата корпорация "Енергия", която строи корабите, ще предприемат разследване.

Союз се скачи успешно с Международната космическа станция (СНИМКИ)
netinfo

Екипажът на "Союз ТМА-17М" включва руснака Олег Кононенко, японеца Кимия Юи и американеца Чел Линдгрен, които ще заменят на МКС. Първоначално този екипаж трябваше да полети за МКС на 26 май, но стартът бе отложен заради аварията на товарния космически кораб "Прогрес М-27М" в края на април.

За Кононенко този полет ще е трети. Той е прекарал отвъд пределите на Земята 391 дни, като три път е излизал в открития космос. Юи и Линдгрен ще летят за пръв път в космоса.

Союз се скачи успешно с Международната космическа станция (СНИМКИ)
netinfo