Разработват апарат за лов на астероиди по поръчка на НАСА
Разработват апарат за лов на астероиди по поръчка на НАСА / Thinkstock/Getty Images

Космическото ведомство на САЩ обяви победителите в конкурса за разработка на концепция за автоматичен апарат, който след 5 години ще бъде отправен към астероид, за да достави негов фрагмент в орбита около Луната, съобщава ТАСС.

Това са четири американски компании, като сред тях фигурират дъщерни предприятия на най-големите авиокосмически корпорации "Боинг" и "Локхийд Мартин".

НАСА дава до 14 млрд. долара на частни превозвачи към МКС

С тях ще си съперничат компаниите "Орбитал Ей Ти Кей" (построила ракетата "Антарес" и товарния кораб "Сигнус") и "Спейс системс-Лорал", специализирана в производството на космически технологии и на спътници за свръзка.

Посочените компании за няколко месеца ще трябва да разработят концепцията на апарата за "лов" на астероиди, съвместно с Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена. На втория етап от конкурса от четирите варианта ще бъде избран един и компанията-победител ще пристъпи към конструирането и изстрелването на своя апарат по поръчка на НАСА.

По този начин ще бъдат съкратени разходите и финансовите рискове. По оценка на американското космическо ведомство общата стойност на програмата, без да се включат разходите по старта на ракетата-носител, ще възлязат на 1,25 милиарда долара.

Източник: БТА