НАСА дава до 14 млрд. долара на частни превозвачи към МКС
НАСА дава до 14 млрд. долара на частни превозвачи към МКС / Guliver/Getty Images

Три американски компании разширяват частното присъствие в космоса по държавна поръчка от НАСА.

Американската космическа агенция възложи в четвъртък втора серия от договори на американските компании „Спейс Екс”, „Орбитъл” и „Сиера Невада” за снабдяване на Международната космическа станция (МКС). Общата стойност на договорените дейности може да достигне 14 млрд. долара.

Компаниите трябва да извършат най-малко шест полета между края на 2019 и 2024 г., по време на срока на договора. Но те биха могли да направят и повече от десет полета общо, според нуждите, уточниха от НАСА.

Частна фирма от САЩ се готви за полети до Луната

Повечето от изстрелванията ще са от Кейп Канаверал във Флорида, за „Спейс Екс” и „Сиера Невада”, докато „Орбитъл” ще излита от космическия център на НАСА на остров Уолъпс, щата Вирджиния.

Сключването на повече договори дава на НАСА по-голям избор и гъвкавост и намалява разходите и риска чрез различни видове опции, каза Кърк Шърман, ръководител на американската програма за МКС.

„Спейс Екс” и „Орбитъл” вече работят по първата част от договора за партньорство на НАСА с частния сектор.

Няма да има полети от Земята до други планети преди 2017 г.

Избирайки и „Сиера Невада” за участие във втората група договори, НАСА одобрява малката космическа совалка, предложена от тази компания - „Дрийм Чейсър”.

Тя бе отхвърлена от космическата агенция за транспортиране на астронавтите й към МКС. Договорите за пилотирани полети отидоха при „Спейс Екс” и „Боинг” през 2015 г., но „Боинг” бе изваден през декември от втората част на договора за снабдяване на космическата станция.

Източник: БТА