Япония ще унищожи севернокорейската ракета, ако се наложи
Япония ще унищожи севернокорейската ракета, ако се наложи / снимка: Reuters

Министерството на отбраната на Япония е заповядало на силите за самоотбрана да унищожат ракетата, която Северна Корея планира да изстреля, ако тя застраши японската територия, предаде Франс прес.

Япония е привела в готовност ракети земя-въздух "Пейтриът" на остров Окинава и е разположила три кораба с ракетни комплекси "Иджис" и ракети-прехващачи Ес Ем-3.

Министърът на отбраната Сатоши Маримото е дал необходимите инструкции за унищожаване на ракетата или на отломки от нея, ако се появи опасност да паднат на японска територия, каза правителствен говорител, цитиран от БТА.

Северна Корея завърши инсталирането на стартовата площадка на ракетата, която се очаква в периода между 10 и 22 декември ще изведе в орбита спътник за наблюдение на Земята. Международната общност подозира, че всъщност целта е да се изпробва балистична ракета.

Нови сателитни снимки показват, че силни снеговалежи може да забавят подготовката за изстрелване на ракетата, съобщи Асошиейтед прес.

Тъй като Северна Корея за първи път ще прави опит за изстрелване на ракета с голям обсег през зимата, метеорологичната обстановка вероятно е нов параметър, обясни експертът по анализ на изображения Ник Хансен на уебсайта на института.

Междувременно Южна Корея призова северната си съседка да се откаже от разорителната си ракетна програма и да изплати стотиците милиони долари южнокорейска продоволствена помощ, получена от комунистическия режим през последните десетина години, предаде Франс прес.

Между 2000 и 2007 г. Сеул е доставил на Северна Корея 2,6 милиона тона помощи на обща стойност 720 млн. долара.

Разплащането може да стане за 20 години при изгодни условия, като първата сума се равнява на 5,83 млн. долара и трябваше да постъпи по сметките на Сеул още през юни, но това така и не стана, съобщиха от южнокорейското министерство на националното обединение.

Северна Корея не плаща задълженията си, народът й страда от недостиг на храни, а Пхенян смята да изстрелва ракета. Това са прахосани средства, които биха могли да изхранват населението на КНДР няколко години, отбеляза говорител на министерството.

В публикуван в четвъртък доклад същото ведомство изчислява на 1,3 милиарда долара разходите на Северна Корея през 2012 година за разработването на ракети.