Японската компания "Сънтори" /Suntory/, един от най-големите производители на алкохолни напитки в Страната на изгряващото слънце, възнамерява да изпрати на Международната космическа станция /МКС/ три вида уиски, отлежавали 10, 18 и 21 години.
Целта е да провери как нулевата гравитация се отразява на вкуса, съобщи Франс прес.
Космическо уиски се завръща на Земята
Производителите на уискито предполагат, че условията на борда на МКС - безтегловност и постоянна температура - могат да направят по-мек вкуса на напитката. Когато уискито се върне на Земята, дегустатори ще определят дали очакванията са се оправдали. Предвиден е и научен анализ.
Япония пуска бира от космически ечемик
Очаква се уискито да полети в космоса след около един месец. То трябва да престои на МКС една година, а някои проби и повече. Представители на компанията "Сънтори" твърдят, че нямат намерение да използват" космическото" уиски за търговски цели.
Източник: БТА