Шотландско уиски, изстреляно в космоса преди три години, ще се завърне на Земята следващата седмица, за да може експертите да установят как се развива букетът в условията на ниска гравитация, съобщи в. "Дейли мейл".
Алкохолната фабрика "Ардбег" е запазила мостра от същото малцово уиски. След като престоялото на Международната космическа станция се завърне на 12 септември, двете проби ще бъдат изследвани лабораторно в Хюстън. Учените ще ги сравнят, за да видят какви разлики са се появили.
"Това е малка стъпка за човека, но гигантски скок за уискито, казва д-р Бил Лъмсден от "Ардбег". "Екипът ни се надява да открие как се развива букетът в различна гравитационна среда. Това може да революционизира производството на уиски. Надяваме се да научим нещо ново за ефекта от гравитация върху процеса на стареене, но кой знае къде ще ни отведе това. Възможно е да е към безкрайността и отвъд нея".
Алкохолът има своята космическа история. Преди Бъз Олдрин и Нийл Армстронг да се качат на лунния модул на 20 юли 1969 година, Олдрин вади нафора и малък контейнер с вино, взето от пресбитарианската църква край Хюстън за причастие. Говори се, че е разказвал, как течността се е завъртяла по стените на чашата.
Космонавтът Александър Лазутин е разказвал, че в космическата аптечка слагали коняк за "стимулиране на имунната система и тонизиране на организма".
В началото на 70-те години на миналия век НАСА и експерти от Калифорнийския университет в Дейвис правят опити за разработване на вино за първата американска космическа станция Скайлаб. След различни тестове се спират на шерито като идеално за космоса заради силния вкус и стабилността му.
На Международната космическа станция е отглеждан ечемик, от който е произвеждана "космическа бира", продавана в Япония за около 19 щатски долара бутилката.
Източник: БТА