Пробойна от микрометеорит откриха на МКС
Пробойна от микрометеорит откриха на МКС / снимка: BGNES

По време на излизането си в открития космос тази вечер екипажът на международната космическа станция откри в корпуса отверстие от микрометеорит, съобщи ръководителят на полетите в центъра Корольов Владимир Соловьов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руснаците Фьодор Юрчихин и Олег Котов започнаха космическата разходка в 17.23 ч. бълг. време. Астронавтката от НАСА Сунита Уилямс ги подсигурява от борда на станцията.

Отверстието, което според двамата руски космонавти прилича на пробойна от куршум, било открито в района на служебнотоварния блок "Заря". Те го фотографирали за по-подробно изучаване. Нищо обаче не застрашава сигурността на станцията и екипажа, подчерта Соловьов. Не са регистрирани никакви обективни обезпокоителни данни, няма разхерметизация, а микрометеоритната атака не е нещо ново. Подобни повреди са били регистрирани на орбиталната станция "Мир" и на руските и американските слънчеви батерии на МКС. Корпусът е направен така, че най-добре защитени са най-уязвимите места, включително този блок, подчерта Соловьов.

Задачата на Юрчихин и Котов по време на днешното излизане в открития космос е именно да монтират допълнителни противометеоритни панели за пълна защита на станцията. Надяваме се до края на мисията да завърши монтажа на всичките 23 панела, заяви Соловьов.