Постоянният достъп до интернет причинява депресия
Постоянният достъп до интернет причинява депресия / снимка: morguefile.com

Хората, които имат постоянен достъп до интернет са изложени на по-голям риск от нарушения на съня, стрес и симптоми на психични заболявания, предупредиха учените от Университета в Гьотеборг в Швеция.

В изследването участват около 4100 доброволци на възраст между 20 и 24 години. Специалистите открили, че тези от тях, които най-интензивно използват интернет през смартфона, мобилния или лаптопа си са по-застрашени от психични проблеми.

Основният съвет на изследователите е да използвате новите технологии по-умерено. Екипът от шведски учени е провел четири експеримента за влиянието на интернет върху младото поколение. Заключението е, че интензивната онлайн комуникация предразполага хората, особено младите, към депресия и други психични проблеми, пише БГНЕС.

Експертите установили още, че все по-голям брой хора използват компютъра си и сърфират в интернет и през нощта. Препоръчва се да правите редовни почивки от монитора, ако работите на компютър през целия ден, както и да ограничите достъпа до интернет през телефона си.