Някои любопитни факти за Nokia
Някои любопитни факти за Nokia / netinfo

1. Марката Nokia произлиза от името на финландския град, намиращ се на река Нокианвирта. Името на реката от своя страна произхожда от старинната финландска дума „самур” или „горска белка”. Някога по тези места е са се срещали самури, но сега се счита, че вече са изчезнали.

2. Aikon - това е още едно име за известните по цял свят мобилни телефони (Nokia – прочетено на обратно). То основно се използва от технически специалисти и програмисти за разработка на софтуер за телефони. Така написано името на фирмата се среща даже в програмите за разработка на нови приложения, които самата Nokia разпространява, за да даде възможност на други фирми да разработват собствени приложения за своите телефони и така да повишат цената им.

3. За разлика от всички останали телефони, апаратите Nokia не показват умишлено продължителността на телефонните разговори. Това е направено в интерес на мобилните оператори. Желаещите да следят продължителността на разговорите си и съответно цената им, могат да получат тази опция при допълнително заплащане на услугата.

4. Nokia е на 20-о място в изготвения от списание Fortune списък на водещите компании в света за 2006 г. Това е най-добрият резултат сред телекомуникационните компании и четвърти сред фирмите извън САЩ. Nokia е създала всеки трети мобилен телефон в света.

5. Nokia никога не използва цифрата 4 в наименованията на различните модели телефони, предназначени за азиатските пазари. Причината за това е, че в много части на югоизточна и източна Азия цифрата 4 се счита за носеща нещастие.

6. Сегашния фирмен шрифт Nokia е разработен от дизайнера Ерик Спайкерман и се нарича AgfaMonotype Nokia Sans. До въвеждането на този шрифт в рекламите и инструкциите за експлоатация на телефоните компанията използваше Аgfa Rotis Sans.

7. Звуковият сигнал Special, с който мобилните телефони Nokia съобщават на собственика си за получен SMS, представлява сигнала на абревиатурата SMS по Морзовата азбука.

8. За най-голям в света производител на цифрови фотоапарати може с право да се счита корпорацията Nokia. Продажбите на оборудвани с фотокамери телефони Nokia превъзхождат по продажби тези на цифровите фотоапарати на която и да е фирма, специализирана в производството на фототехника.

9. Първото в света платено позвъняване по клетъчен телефон по стандарта GSM е направено през 1991 година в Хелзинки от премиера на Финландия Харри Холкери с телефон Nokia. С оборудване на Nokia е построена и първата клетъчна мрежа.

10. Ринг тонът Nokia tune е върху мелодия на произведението за китара Gran Vals, написано през 19 в. от испанския музикант Франсиско Тарера. Първоначално ринг тонът е носел името на музикалното произведение, но получил името Nokia tune през 1998 г., когато започнал да се асоциира с телефоните Nokia.