Нова услуга на Google ще позволява да проверяваме фактите в новините
Нова услуга на Google ще позволява да проверяваме фактите в новините / Guliver/Getty Images

Компанията Google представи своя нова услуга, която ще позволява на потребителите да проверяват дали това, което четат, е вярно или не.

Сега, освен досегашните "тагове" в статиите на Google News, като "В дълбочина", "Уикипедия" и други, вече ще има и бутон "Fact check", който ще помага при определянето на това дали дадената новина е фактологически вярна, пише британският в. "Индипендънт".

Статии, които помагат за установяването на даден факт, ще се появяват под основното заглавие. По този начин читателите ще могат да преценяват дали дадена новина е подвеждаща, преекспонирана или невярна.

Google ще съобщава на потребителите за земетресения

Първоначално новата услуга ще бъде достъпна само на територията на САЩ и Великобритания, като ще може да се ползва, освен на компютър, така и през мобилен телефон.

Проверката на факти стана често срещана услуга сред онлайн публикациите. Редица организации като Международната мрежа за проверка на фактите, "Политфакт" и "Фулфакт" анализират твърдения на политици и други обществени личности, за да установят дали това, което казват, е вярно.

Източник: БГНЕС