НАСА ще разбие две сонди в Луната
НАСА ще разбие две сонди в Луната / снимка: Reuters, архив

Две сонди на американската космическа агенция (НАСА) ще бъдат разбити в понеделник в повърхността на Луната, след като прекараха месеци в орбита около земния спътник и изпращаха оттам информация, предава АФП.

"Не очакваме голям удар или взрив. Техните резервоари за гориво са празни, а и сондите са с размерите на перална машина", каза шефът на проекта Дейвид Леман от НАСА. Сондите, наричани Ebb и Flow (отлив и поток - бел. ред) ще приключат своя живот на планинско било близо до северния полюс на Луната. Те ще се сблъскат с повърхността на земния спътник със скорост 1,7 км/сек.

НАСА няма да има възможността да заснеме сблъсъка, тъй като мястото на удара ще бъде в сянка по това време, предава БГНЕС. Животът на сондите се изчерпа заедно с горивото им и те навлизат във все по-ниска орбита.

"Отлив" и "Поток" предадоха на Земята информация за съставяне на гравитационна карта на Луната с висока разделителна способност, което е важен момент в изучаването на възникването и развитието на твърдите планети в слънчевата система.

"Дори и в мечтите си не съм си представяла, че мисията може да бъде толкова успешна", твърди Мария Зъбър от Масачусетския технологичен университет.

Сондите започнаха своята мисия на 1 януари на орбита от 55 км. и постепенно се снижиха до 23 км. над повърхността на Луната за по-детайлно изследване.