НАСА даде зелена светлина за полет на частен товарен кораб до МКС

НАСА даде зелена светлина за полет на частен товарен кораб до МКС
НАСА даде зелена светлина за полет на частен товарен кораб до МКС / снимка: Reuters, архив

Американското космическо управление НАСА даде зелена светлина на частна компания да изпрати товарен космически кораб до Международната космическа станция, предадоха световните агенции. Компанията е базираната в Калифорния Спейс екс на съоснователя на сайта за електронна търговия Пейпал Елън Мъск.

Товарният космически кораб Дракон ще полети на 7 февруари към МКС. Той ще бъде изстрелян от космодрума Кейп Канаверъл в щата Флорида с ракета „Фалкон 9”. Това ще е вторият подобен полет за тандема „Дракон” и „Фалкон 9”. Точно преди година двойката извърши орбитален полет и после се прибра успешно на земята - първо подобно постижение за частна компания.

След пенсионирането на совалките НАСА разчита на партньорите си в МКС, за да доставят товари и екипаж за станцията. За да насърчи търговските товарни полети, НАСА нае компанията Спейс екс и още една компания, базираната във Вирджиния Орбитъл сайънсис корпорейшън да разработят кораб, който да стигне до МКС. Втората компания също планира да изпита кораба си идната година.

Двете компании имат договор с НАСА на стойност съответно от 1,6 млрд. и от 1,9 млрд. долара. Благодарение на тях НАСА се надява, че МКС ще продължи да работи до 2020-а. Отделно управлението работи с четири компании и за създаването на кораб, който да откарва екипажи до МКС. Компаниите са Спейс екс, Боинг, Сиера Невада корпорейшън и Блу ориджин, припомня Ройтерс.

Сега доставките до Международната космическа станция се извършват с европейски, японски и руски кораби, припомня АП. След като се отправи към МКС, „Дракон” ще спре на разстояние от нея, за да изпита оборудването на борда си и най-вече датчиците, уточнява ИТАР-ТАСС. Когато се насочи към МКС, той ще бъде уловен от роботизираната ръка на станцията, която ще му помогне да се скачи с модула „Хармония, гледащ към  Земята, допълва БТА.След като се разкачи от МКС, Драконът ще се завърне на Земята и ще се гмурне в Тихия океан. Нито един от другите товарни кораби досега не се е връщал „читав” на Земята. Всичките са изгаряли при навлизането си в атмосферата, припомня АП.

Ако нещо се обърка с експеримента, „Дракон” ще опита отново скачване. От съображения за сигурност той няма да превозва ценен товар по време на експерименталния си полет.