МВР ще наблюдава всички интернет потребители от догодина
МВР ще наблюдава всички интернет потребители от догодина / Sofia Photo Agency

Правото на МВР да проследява кореспонденцията на всички он-лайн потребители остава в сила. Това стана ясно след среща на експерти от държавна агенция „Информационни технологии и съобщения” и организаторите на митинга срещу наредбата за следене на он-лайн кореспонденцията. Наредбата беше обнародвана на 29 януари тази година.

Според европейската директива, интернет доставчиците, които не спазват наредбата, ще заплащат глоби между 500 и 50000 лева. Това каза заместник председателят на агенцията „Информационни технологии и съобщения”- Димитър Станчев. Той допълни, че тази наредба подлежи на промени, но една две години след като е влязла в сила от 15 март 2009 година.

По думите на лидерът на организация електронни граници – Богомил Шопов, Наредбата позволява на държавните администрации да шпионират всички потребители в интернет и това нарушава конституционните права на гражданите. Преди срещата си с експерти от агенцията м, той каза че наредбата ще бъде атакувана във ВАС другата седмица.

На митинг срещу решението МВР да проследява кореспонденцията на он-лайн потребителите се събраха около 50 младежи, интернет потребители.